Συνολικές προβολές σελίδας

Το Big Ben ζήλεψε τον Πύργο της Πίζας και πήρε κλίση



Φαίνεται ότι ζήλεψε κάτι από τη δόξα του πύργου της Πίζας, ο ύψους 96 μέτρων πύργος του Βρετανικού Κοινοβουλίου, ο οποίος βυθίζεται ανομοιόμορφα στο έδαφος, γεγονός που του δίνει μια ελαφριά κλίση προς τα βορειοδυτικά.
«Η κλίση είναι πλέον ορατή. Μπορείτε να τη δείτε αν σταθείτε στην Parliament Square και κοιτάξετε ανατολικά, προς τον ποταμό. Άκουσα τουρίστες να τραβούν φωτογραφίες σχολιάζοντας: «Δεν νομίζω πως είναι εντελώς ίσιος». Και είχαν δίκιο», δήλωσε ο επίτιμος καθηγητής και ερευνητής Τζον Μπέρλαντ.

Perierga.gr - Το Big Ben πήρε κλίση

Η κλίση έχει αυξηθεί από το 2003 και σήμερα φτάνει τις 0,26 μοίρες. Στο υψηλότερο σημείο του πύργου η απόκλιση από την κάθετο φτάνει περίπου το ένα μέτρο.
Το πρόβλημα εντοπίστηκε όταν έγινε μια μελέτη με αφορμή την κατασκευή μιας νέας γραμμής του μετρό του Λονδίνου. Πιθανολογείται, χωρίς όμως να υπάρχουν απτές αποδείξεις, ότι η κλίση του Big Ben οφείλεται σε διάφορες εργασίες που έγιναν στο παρελθόν, όπως η κατασκευή ενός υπόγειου γκαράζ τη δεκαετία του 1970 ή η επέκταση μιας γραμμής του μετρό.

Perierga.gr - Το Big Ben πήρε κλίση

Λόγω της κλίσης του Big Ben παρατηρήθηκαν ρωγμές στους τοίχους και στο ταβάνι σε ορισμένα σημεία της Βουλής των Κοινοτήτων. Το Ανάκτορο του Ουεστμίνστερ, τμήμα του οποίου αποτελεί το Big Ben, στεγάζει τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων.
newer post older post