Συνολικές προβολές σελίδας

Εκατομμύρια «τρέμουν» την Παρασκευή και 13

Έχουν προμηθευτεί ήδη σκόρδα. Οι μπλε χάντρες έχουν τοποθετηθεί εδώ και μέρες στις τσέπες. Έχουν τον νου τους να μην περάσουν σήμερα κάτω από τη σκάλα, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν την ομπρέλα μέσα στο σπίτι τους. Περισσότεροι από 60 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι υποφέρουν από τη φοβία της Παρασκευής και 13, θεωρώντας την την πλέον γρουσούζικη μέρα του χρόνου. Διεθνής έρευνα μάλιστα έχει δείξει ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις θεωρεί τον εαυτό του προληπτικό.

Το 2012 πάντως δεν φαίνεται να είναι η χρονιά της, καθώς φέτος, εκτός από τη σημερινή «γρουσούζικη» Παρασκευή, θα έχουμε άλλες δύο, μία τον Απρίλιο (Μεγάλη Παρασκευή) και τη μία τον Ιούλιο.

Ενδεικτικό των προκαταλήψεων είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα περιοχές στο εξωτερικό όπου κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και από τον 12ο όροφο πηγαίνουν κατευθείαν στον 14ο όροφο ενώ πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.

Ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια μελέτες σχετικά με τη... δυσοίωνη αυτή ημέρα. Χαρακτηριστική είναι αυτή του βρετανικού Πανεπιστημίου του Χερντφορσάιρ. Ο καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου μελέτησε 2.068 ανθρώπους και διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις, ο οποίος αντιμετωπίζει με φόβο τη συγκεκριμένη Παρασκευή, είναι πιο στρεσαρισμένος την ημέρα αυτή και κατ’ επέκταση πιο επιρρεπής στα ατυχήματα.
newer post older post