Συνολικές προβολές σελίδας

Καταδικάστηκε με στοιχεία απο το Facebook



Ποινή φυλάκισης δύο χρόνων ήταν η απόφαση του δικαστηρίου της Ουάσινγκτον για τον Αμερικάνο φοιτητή Τζόσουα Λίπτον εξαιτίας του τροχαίου δυστυχήματος που προκάλεσε, όντας μεθυσμένος.
Ο φοιτητής δεν έκανε καθόλου καλή εντύπωση στον δικαστή, αφού προκλητικές φωτογραφίες όπου διασκεδάζει πίνοντας, δημοσιεύτηκαν στο Facebook από ένα φίλο του δύο βδομάδες μετά το τροχαίο που είχε ήδη προκαλέσει. Ο Λίπτον είχε πάει σε πάρτυ μασκέ για τη γιορτή του Χαλοουίν ντυμένος τρόφιμος φυλακής, με τη λέξη «φυλακόβιος» γραμμένη στη στολή του.
Οι φωτογραφίες αυτές εμφανίστηκαν στο δικαστήριο ως πειστήρια από τον δημόσιο κατήγορο, ο οποίος χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες για να παρουσιάσει τον Σάλιβαν ως αμετανόητο παραβάτη που διασκέδαζε ενώ το θύμα του ανάρρωνε στο νοσοκομείο. Ο εν λόγο κατηγορούμενος δεν γνώριζε πως αυτό μπορεί να γίνει. Αφού δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι η αστυνομία, οι δικηγόροι και οι εισαγγελείς ξέρουν να κάνουν φύλλο και φτερό τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το MySpace, για στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πειστήρια.
Παρόμοιο συμβάν είχε γίνει το 2006, όπου μια άλλη νεαρή Αμερικανίδα, η Λάρα Μπάις, η οποία πιθανότατα θα τη γλίτωνε με αναστολή αν δεν εμφανίζονταν φωτογραφίες της στο MySpace. Οι φωτογραφίες αυτές την έδειχναν να πίνει αλκοόλ και να αστειεύεται μετά το τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε μεθυσμένη, σκοτώνοντας το συνοδηγό της.
«Οι δικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης είναι απλά ένα ακόμα μέσο στο οποίο οι άνθρωποι λένε ή κάνουν πράγματα που επιστρέφουν για να τους στοιχειώσουν» σχολιάζει ο Φιλ Μαλόουν, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα Διαδικτύου στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και προειδοποιεί: «Όσα λένε οι άνθρωποι online ή αφήνουν online είναι ουσιαστικά μόνιμα» προειδοποιεί.
Με βάση το παραπάνω αρθρό ενισχύεται η άποψη που λέει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν έναν ακόμη τρόπο φακελώματος.

newer post older post