Συνολικές προβολές σελίδας

H Google γιορτάζει την "πρώτη μέρα της Άνοιξης" 20 Μαρτίου



H Google γιορτάζει την "πρώτη μέρα της Άνοιξης" 20 Μαρτίου : Η άνοιξη ξεκινά την ημέρα της εαρινής ισημερίας, η οποία εμφανίζεται τη νύχτα της 20 προς 21 Μαρτίου.Η εαρινή ισημερία, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ, σηματοδότησε
Η άνοιξη ξεκινά την ημέρα της εαρινής ισημερίας, η οποία εμφανίζεται τη νύχτα της 20 προς 21 Μαρτίου.Η εαρινή ισημερία, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ, σηματοδότησε την έναρξη της νέας -και πιο όμορφης για τους περισσότερους- εποχής.
Η Google σηματοδοτώντας την εαρινή ισημερία, ή την πρώτη ημέρα της άνοιξης, χρησιμοποιεί ένα doodle που βασίζεται σε μελέτη του Marimekko, τη διάσημη φινλανδική εταιρεία κλωστοϋφαντουργικών με τα πολύ έντονα, φωτεινά, τολμηρά σχέδιά της.
Η Google αλλάζει το doodle της γιορτάζοντας έτσι την πρώτη μέρα της άνοιξης (20 Μαρτίου) βάζοντας στην θέση των γραμμάτων της σχέδια από λουλούδια και έντονα σχέδια και χρώματα που σηματοδοτούν τη νέα όμορφη εποχή του χρόνου!
Ισημερία έχουμε, όταν η διάρκεια της ημέρας και η διάρκεια της νύχτας είναι σχεδόν ίσες, ενώ η λέξη εαρινή προέρχεται από τη λατινική λέξη για την "άνθιση". Αναφέρεται στο γεγονός ότι αυτή η ισημερία σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο.
Η Άνοιξη είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης.
Στις ισημερίες -όπως φανερώνει και η ίδια η λέξη- η μέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια (και όχι ακριβώς την ίδια, όπως νομίζει ο περισσότερος κόσμος), ενώ στον Ισημερινό το μεσημέρι ο ήλιος βρίσκεται κατακόρυφα ακριβώς από πάνω του. Τη στιγμή ακριβώς που το κέντρο του ήλιου περνάει πάνω από τον Ισημερινό (ο επίσημος ορισμός της ισημερίας), η μέρα θα είναι οριακά μεγαλύτερη από τη νύχτα οπουδήποτε στον κόσμο. Αν ο ήλιος δεν ήταν παρά ένα φωτεινό σημείο στον ουρανό και η Γη δεν είχε ατμόσφαιρα (η οποία καμπυλώνει ελαφρά τις ηλιακές ακτίνες), τότε μόνο, κατά τη στιγμή της ισημερίας, η μέρα και η νύχτα θα ήσαν ακριβώς ίσες (12 ώρες η καθεμία).

Η Γη κάνει μια πλήρη περιστροφή μέσα 24 ώρες περίπου γύρω από τον άξονά της, ο οποίος έχει μια κλίση 23,5 μοιρών. Αυτή η κλίση, σε συνδυασμό με την ελλειπτική ετήσια τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο σε διάστημα περίπου 365,24 ημερών, δημιουργεί την εναλλαγή των τεσσάρων εποχών.

Η μέρα, που έχει φθάσει στη μικρότερη διάρκειά της στο χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει μετά να μεγαλώνει σιγά-σιγά (μερικά δευτερόλεπτα στην αρχή) και σταδιακά με αυξανόμενο ρυθμό μέχρι την εαρινή ισημερία (οπότε η επόμενη μέρα είναι αρκετά λεπτά μεγαλύτερη από την προηγούμενη). Μετά την εαρινή ισημερία -οπότε μέρα και νύχτα έχουν «ισοπαλία»- η μέρα συνεχίζει να μεγαλώνει, αλλά με επιβραδυνόμενο πια ρυθμό, ώσπου στο θερινό ηλιοστάσιο η διάρκεια της μέρας φτάνει στο μέγιστο σημείο της και από τότε αρχίζει σιγά σιγά να μικραίνει.

Κατά την εαρινή ισημερία, αρχίζει μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης μέρας στον Βόρειο Πόλο και, αντίστοιχα, μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης νύχτας στον Νότιο Πόλο.

Springtime - A Journey Into Macro Space from Gunther Machu on Vimeo.

newer post older post